Folkrace

Fart, action och mycket glädje. Så vill vi sammanfatta folkrace. Det här är bilklassen som passar de flesta. Förhållandevis billigt och med fokus på körglädje. Du kan börja det året du fyller 15 i juniorklassen. Där kör du fram till det år du fyller 18. Sedan tävlar du istället i dam- eller seniorklassen. Efter 50 år går det bra att tävla i veteranklassen.
Ta en titt på kommande evenemang.

Tävlingsupplägget är enkelt. Det är i princip rallycross, men med lite billigare bilar och något tuffare tag. Banorna består av grus och asfalt. Upp till 6 bilar startar samtidigt och varje heat består av 3 varv. I de flesta tävlingar kör varje förare 3-6 sådana kvalheat och de bästa förarna kvalar in till finalerna, som normalt sett körs över 5 varv. Plåtkontakt är standard och det blir ordentligt med adrenalinpåslag.

För att hålla kostnaderna på vettiga nivåer används ett så kallat anbudsförfarande. Det innebär att alla bilar som anmäls till en tävling per automatik också är till salu för en fast summa, som i dagsläget ligger på 8 000 kronor. Att lägga ett anbud är i princip som att köpa en lott. Det kostar 200 kronor, som tillfaller arrangerande klubb, och du kan köpa precis hur många du vill. Vid flera anbud på en bil dras sedan en vinnare och bilen byter i de flesta fall ägare. Vi skriver ”i de flesta fall” för det går även att lägga anbud på sin egen bil för att få en chans att behålla den.

Det häftigaste med folkrace är kanske ändå den goda stämningen i depån. När det behövs så lånar man ut ett däck eller dämpare till den värsta konkurrenten. För även om det är blodigt allvar på banan så är vi här för att ha kul. Och inget är väl roligare än fulla heat och stora startfält. 

Motorbanan i Boden är en av de mest uppskattade banorna i norra Sverige. Här finns såväl långsamma som snabba kurvpartier. Det är inte lätt att köra om, och det innebär ofta tuffa bataljer.  Det arrangeras regelbundet folkracetävlingar även i Luleå, Jokkmokk, Älvsbyn, Piteå och Gällivare. 

Vill du veta mer? Kontakta folkraceansvarig:
Petra Loggert, 070-320 37 67
folkrace@nmsboden.se
01
07
08
10
albin-loggert–boden-01
alexander-wollbro-jokkmokk-01
camilla-l-01
camilla-l-02
gustav-o-01
gustav-o-02
jorgen-s-01
mats-ohlsson-boden-01
previous arrowprevious arrow
next arrownext arrow
Shadow

Kommande evenemang:

Inget evenemang hittades!
Visa fler